Hoe u de controle over uw gegevens terugkrijgt in een verbonden IoT-wereld

Tegen 2025 zal de snelgroeiende wereld van IoT-sensoren en -apparaten meer dan 70 biljoen gigabyte aan gegevens per jaar genereren – dat is bijna twee keer zoveel als aan het begin van het decennium in het hele digitale universum.

Deze stroom aan digitale informatie zal een cruciale rol spelen in allerlei bedrijfsactiviteiten, van het stroomlijnen van toeleveringsketens en logistiek via geavanceerde wagenparkbeheeroplossingen tot het verhogen van de productiviteit met slimme infrastructuur en verbonden werkomgevingen. Maar er zit een addertje onder het gras: met gegevens die gefragmenteerd zijn over een enorm ecosysteem van met internet verbonden apparaten, lopen organisaties het risico uit het oog te verliezen hoe en waar hun gegevens worden gemaakt, verspreid en gebruikt.

Alleen door volledig inzicht te bieden in de manier waarop gegevens worden opgeslagen, gedeeld en verzonden, kunnen ondernemingen kostbare datalekken, serviceonderbrekingen en cyberbeveiligingsincidenten voorkomen. Met steeds meer sensoren en apparaten in het spel, is het bereiken van dit niveau van data-eigendom niet altijd eenvoudig. Maar met de bereidheid om nieuwe technologieën te gebruiken om controle te krijgen over verbonden datastromen, kunnen bedrijven een stap voor blijven en risico’s beperken terwijl ze de vruchten plukken van de IoT-revolutie.

De doorbraak van de blockchain
Een van die technologie is blockchain – het gedecentraliseerde virtuele grootboek dat de creatie van cryptocurrencies mogelijk maakte. Door het mogelijk te maken dat informatie open en veilig wordt opgeslagen en tegelijkertijd een verifieerbaar overzicht van interacties en veranderingen in de loop van de tijd biedt, biedt blockchain belangrijke nieuwe manieren om gegevens te valideren en te controleren terwijl deze door vloten van IoT-apparaten dwarrelen.

Voor bedrijven die vol zitten met IoT-sensoren en -apparaten, kunnen blockchain-oplossingen datastromen forensisch volgen, waardoor ze een duidelijk inzicht krijgen in hoe, wanneer en waar toegang tot gegevens wordt verkregen. Die inzichten kunnen vervolgens worden gebruikt om operationele processen te verbeteren, fouten te identificeren en te corrigeren en de productiviteit te verhogen.

Stel je bijvoorbeeld voor dat een foodlogistiekbedrijf een vloot van koelwagens heeft die zijn uitgerust met slimme thermometers. Een defecte sensor kan betekenen dat een hele zending bederft voordat deze wordt afgeleverd, wat het bedrijf duizenden dollars kost. Als blockchain daarentegen was gebruikt om IoT-gegevens vast te leggen, te bewaken en te verspreiden, zou het mogelijk zijn om precies aan te geven waar, wanneer en waarom de storing is opgetreden, waardoor snel herstel mogelijk is.

Blockchain-technologie kan echter verder gaan dan alleen het opsporen van fouten in IoT-apparaten. De in Oregon gevestigde fruitdistributeur Curry & Co gebruikt een gedistribueerd digitaal grootboek om de zichtbaarheid van zijn milieu-, voorraad-, verwerkings- en productinspectiegegevens te vergroten. Het resultaat: een meer gestroomlijnd logistiek netwerk en ook een robuust systeem om klanten te helpen verifiëren waar zendingen zijn geweest, hoe ze zijn afgehandeld en of de voedselveiligheidsvoorschriften correct zijn nageleefd.

Vanuit zakelijk oogpunt is de waarde van dergelijke technologieën duidelijk. Als iemand de kwaliteit van een dienst of product zou betwisten door de geloofwaardigheid van relevante IoT-gegevens in twijfel te trekken, zou blockchain-technologie alle partijen in staat kunnen stellen om claims te verifiëren en te bevestigen of de informatie is gecompromitteerd of op enigerlei wijze is geknoeid.

Het volgen en verifiëren van gegevens is slechts een deel van de puzzel. Het is ook belangrijk voor IoT-wagenparkbeheerders om gedetailleerd inzicht te hebben in de prestaties van apparaten, zodat ze kunnen bepalen welk apparaat welk stukje gegevens heeft gegenereerd of verzonden. Met behulp van blockchain-technologieën wordt het veel eenvoudiger om gegevens naar de bron te traceren en om het proces van het patchen, repareren of vervangen van apparaten indien nodig te stroomlijnen.

Dit spreekt tot een andere belangrijke stap in het behouden van controle over gegevens in de groeiende IoT-wereld: ervoor zorgen dat u inzicht heeft in al uw apparaten. Voor bedrijven met een relatief kleine IoT-voetafdruk – zeg maar een paar honderd sensoren of slimme bouwinfrastructuur – lijkt dit misschien een simpele klus. Voor grotere organisaties kan het echter een enorme onderneming zijn om de gegevens bij te houden die worden gegenereerd door een snel groeiend wereldwijd IoT-portfolio.

Regelmatige netwerkscans dienen als een voor de hand liggende oplossing, maar conventionele scantools identificeren doorgaans alleen apparaten waarmee ze al vertrouwd zijn, waardoor nieuwere of minder algemeen aanvaarde apparaten en systemen gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Doorbraken

in de automatisering helpen dit recht te zetten, met door machine learning ondersteunde programma’s die in staat zijn om gedragspatronen van apparaten te identificeren die anders onopgemerkt zouden blijven.

Een oplossing die door veel grote IoT-operators wordt gebruikt, is om apparaten op een intern netwerk aan te sluiten in een poging het eigendom van hun gegevens te behouden. Dat is echter niet altijd de beste aanpak. Als een organisatie controle wil krijgen over haar verbonden datastromen, moet ze eerst zorgen voor netwerkintegriteit. Als IoT-apparaten onbeperkte netwerktoegang krijgen, kan dit problemen veroorzaken door hackers een achterdeur te geven naar kerndatastromen en -netwerken.

Om u tegen dergelijke bedreigingen te beschermen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat u de juiste connectiviteitsoplossingen gebruikt, inclusief mobiele netwerken, en uw aangesloten apparaten beschermt met de juiste beveiligingsgateways en firewalls. Onthoud vooral dat het doel is om uw gegevens dicht bij huis te houden. Accepteer dus geen oplossingen die uw gegevens door een verspreid netwerk van wereldwijde servers pingen voordat ze aankomen waar ze nodig zijn.

Met de snelle verspreiding van IoT-apparaten staan technologisch vooruitstrevende organisaties voor een zink-of-zwemmoment. Zullen ze bezwijken voor een steeds groter wordende zee van digitale informatie – of veilige en traceerbare manieren vinden om verbonden datastromen te gebruiken om efficiëntie en prestatieverbeteringen te stimuleren?

Als u het laatste ambieert, is het cruciaal om een hoge mate van eigenaarschap over IoT-gegevens te behouden. Je moet doortastend zijn en op zoek gaan naar kansen in baanbrekende technologieën zoals blockchain om de zichtbaarheid van gegevens te waarborgen. En je moet ook de basis goed hebben door bij te houden welke apparaten je in het spel hebt en netwerkintegriteit te allen tijde een topprioriteit te maken.

Het waarborgen van de beveiliging van IoT-gegevens kan ontmoedigend lijken. Maar het is een gebied dat organisaties niet kunnen negeren. De alternatieve kosten van het missen van de IoT-revolutie zijn te groot; dat geldt ook voor het risico de controle over gevoelige of bedrijfskritische gegevens te verliezen. Door de controle over hun data te nemen, kunnen bedrijven de middenweg vinden en de kracht van IoT-innovatie benutten terwijl we een tijdperk van steeds grotere connectiviteit binnengaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *